خواندن کتاب همراه با کودکان و نوجوانان

10 آذر 1399

مطالعه کتاب فعالیتی است که  برای کودکان و نوجوانان مزایای زیادی را به همراه دارد. در مقاله زیر این مزایا و همچنین چگونگی تشویق کودک به مطالعه بیشتر توضیح داده شده است.
آمورش زبان تاتی پاتی
 
مسیر مطالعه:
از لحظه‌ای که کودک اولین کتاب را دست می‌گیرد، مسیرش شروع می‌شود. مسیری که در طول سال‌های نوجوانی، جوانی و پیری ادامه دارد. 8 سالگی کودک تا دوران نوجوانی، یک دوره مهم و بحرانی است. کودکان در حال رشد و یافتن هویت خود هستند. مطالعه در این دوره، یک پشتوانه خوب برای آنها ایجاد می‌کند. مطالعه باعث پیوستن آنها به جامعه بزرگ "خوانندگان" در سراسر جهان می‌شود. مطالعه به زبان انگلیسی، باعث باز شدن درهای بیشتری از ارتباطات و دانش به روی کودک می‌شود.
 
بهترین کتاب را انتخاب کنید:
روش‌های زیر به شما در انتخاب یک کتاب خوب برای فرزندتان کمک می‌کند.
1. از پیشنهادهای معلم فرزند خود استفاده کنید.
2. از کتاب فروشی‌ها و کتابخانه‌ها راهنمایی بگیرید.
3. از سایت‌هایی که کتاب‌های خوب را معرفی می‌کنند، بازدید کنید. 
4. از مجلاتی که کتاب‌ها را به شکل خلاصه معرفی می‎کنند، استفاده کنید.
5. به دنبال لیستی از کتاب‌هایی باشید که نویسندگان آنها جوایزی را دریافت کرده‌اند.
به اشتراک گذاری داستان‌ها:
کودکان حتی زمانی که خودشان به تنهایی می‌توانند بخوانند، از مطالعه کردن با والدین لذت می‌برند. مهم است داستان‌ها و کتاب‌هایی را که می‌خوانید با فرزندان خود در میان بگذارید. به آنها کمک کنید تا اعتماد به نفسشان در درک، خواندن کتاب و صحبت راجع به آن افزایش یابد.
 
کودک به عنوان خواننده:
کودکان بین 8 تا 11 سال معمولا کتاب‌های داستانی را دوست دارند. برخی از کودکان یک یا دو نوع داستان خاص را دوست دارند و یا کتاب‌های یک نویسنده خاص را مطالعه می‌کنند. مهم است که به گزینه‌های مطالعه کودکان احترام بگذاریم. کتابفروشی‌ها،  وبسایت‌ها و ... می‌توانند راهنمای مناسبی برای انتخاب کتاب باشند. با گذشت زمان و بزرگتر شدن آنها، ژانرها و نویسندگان مختلف را انتخاب می کنند. باید در کتابخانه خود کتاب‌های متفاوتی داشته باشید (داستانی، کوتاه، زندگی نامه، مصور، شعر مدرن و فیلم نامه های ساده). نوجوانان اغلب بین خواندن کتاب‌های بزرگسالان و کودکان در رفت و آمد هستند.
 
مسائل موجود در کتاب‌های کودکان:
رمان‌های معاصر نوجوانان، جامعه امروزی را منعکس می‌کند. این کتاب‌ها غالبا به موضوعاتی از قبیل مسائل جنسی، مواد مخدر و نژاد پرستی می‌پردازند که در برخی جوامع و فرهنگ‌ها حساسیت‌زا هستند. اگر راجع به موضوعی از کتاب مطمئن نیستید از دیگران مشورت بگیرید. برخی مواقع در این دسته از کتاب‌ها حرف های نامناسب و رکیک وجود دارد. از این کتاب‌ها می‌توانید به عنوان موضوعی برای صحبت کردن با فرزندتان استفاده کنید و در مورد "درست و غلط" بودن انواع کتاب‌ها و موضوعات با یکدیگر صحبت کنید.
 
تصاویر:
تصاویر موجود در کتاب‌ها به کودکان بزرگتر هم در یادگیری زبان انگلیسی و هم در فهم متون کمک می‌کند. تصاویر ممکن است حاوی مناظر و یا اشیایی باشد که توضیح دادن آنها در قالب متن سخت باشد. علاوه بر این زیرنویس‌ها نیز راهکار مناسبی برای معرفی اصطلاحات انگلیسی و زبان محاوره‌ای هستند. کتاب‌های مصور کمک می کنند تا والدینی که انگلیسی آنها ضعیف است با دنبال کردن داستان از طریق تصاویر با فرزندانشان تعامل داشته باشد. 
 
مطالعه پسران:
پسران کمتر از دختران از کتاب خواندن لذت می‌برند. در زیر چند روش برای تشویق پسران به مطالعه کردن آورده شده است.
1. با آنها راجع به نوع کتابی که به آن علاقه دارند صحبت کنید.
2. طیف گسترده‌ای از مطالب از قبیل مطالب غیرداستانی، کتاب‌های کمدی، شعر و دانستنی‌ها را به آنها معرفی کنید.
3. ژانرهای محبوب داستانی از قبیل داستانی تخیلی، علمی تخیلی، ورزشی و ...را شناسایی و معرفی کنید.
4.از کتاب‌های مصور استفاده کنید.
5.الگوهایی برای پسران شناسایی کنید. مانند افراد هم سنشان و یا افراد مشهور جهان
6.آنها را تشویق به مطالعه آنلاین کنید.
استفاده از مطالب به شکل آنلاین:
وب‌سایت‌های زیادی وجود دارد که محتوای آنها کتاب و کتاب‌خوانی است و می‌توان از آنها برای تشویق کودکان به مطالعه کمک گرفت. آنها همچنین از طریق این وبسایت‌ها می‌توانند با انگلیسی زبان‌های دیگر آشنا شوند، به نویسندگان کتاب‌ها ایمیل بزنند، نظرات خود را بنویسند و ....
 
نقش والدین:
وقتی کودکان در سنین پایین هستند، کتاب‌هایشان معمولا توسط والدین انتخاب می‌شود. با بزرگتر شدن آنها، والدین نقش مشاوره‌ای می‌گیرند. این بسیار مهم است که در این مقطع کودکان کتاب‌ها را خودشان انتخاب کنند. والدین باید آگاه باشند و بدانند که کودکشان چه زمانی به راهنمایی آنها نیاز دارد و چه زمانی باید خودش انتخاب کند. والدین می‌توانند کتاب‌های جدید را معرفی کنند، چند صفحه آن را همراه کودک بخوانند و سپس از او بخواهند به تنهایی خواندن را ادامه دهد. کودکان از این که چند صفحه‌ای را با والدینشان بخوانند لذت می‌برند. بعد از مطالعه می‌توان آنها را تشویق کرد در مورد آنچه خوانده‌اند توضیح دهند.
مثلا پرسیدن"چی داری می‌خونی؟"، "ازش لذت می‌بری؟"، "کتاب دیگه‌ای هم ازین نویسنده خوندی؟"، "فکر می‌کنی منم ازش خوشم بیاد؟" و ...
به خاطر داشته باشید که به انتخاب فرزند خود احترام بگذارید. حتی اگر موضوعی یا نویسنده‌ای را انتخاب کرده که مورد علاقه شما نیست. در هر زمان که می‌توانید از کودکتان تعریف کنید. مثلا جمله "آفرین داری کل فصل رو تموم می‌کنی" بسیار بهتر از " تا زمانی که این فصل رو تموم نکنی واسه بازی بیرون نمی‌ری" می‌باشد.
اگر در مورد مطالعه فرزندتان دغدغه یا نگرانی دارید بهتر است با معلم او و یا مسئول کتابخانه محلی صحبت کنید.
این نکته را در نظر داشته باشید که اگر کودکتان والدین خود را در حال مطالعه ببینند، آنها را الگوی مناسبی برای خود قرار می‌دهد. درگوشه و کنار خانه خود کتاب داشته باشید. به اواجازه دهید کتابخانه شخصی داشته باشد و کتاب‌های خود را در آن قرار دهد. او را تشویق کنید که برای دوستانش کتاب هدیه بخرد. نکته مهم این است که با فرزند خود راجع به کتاب و کتاب‌خوانی وقت بگذرانید و بگذارید احساس کند شما و او جز جامعه بزرگ "خوانندگان" هستید.
 
 
 

1 کامنت

نظرات شما عزیزان

Captcha change